maanantai 29. joulukuuta 2008

Nam nam!

Minä olen kyllä mestari keksimään näitä otsikoita, mutta kieltämättä aihe tulee siitä melkohyvin selville eli ruoka. Tarkemmin sanottuna jouluruoka. Ehdinkin teille jo eilen selostella siitä miten olin hyvinkin monessa paikkaa joulun aikana, ja huomasinkin jokaisessa paikassa kuinka erilaiset jouluruuat ja tavat heillä oli.

Ensimmäisessä perheessä ei ollut kinkkua eikä kalkkunaa, tosin he ovatkin lihattomia, joten kalaa heiltä löytyi yllin kyllin ja jotain katkarapusalaattia. Kalaa söinkin hyvin mielelläni ja ne kaikki peruslaatikot, mutta katkaravut eivät ole mieleeni. Paikalta löytyi myös sienisalaattia ja todella hyvää sienikastiketta joihin ihastuin täysin ja saimmekin sitä kotiin.
Toisessa paikassa eli vanhempieni luona oli aikalailla salaattipainoitteista. Äiti rakastaa salaatteja ja ei sen puoleen niin minäkin. Joten kaikenmaailman salaatteja löytyi. Tosin löytyi myöskin kinkkua ja laatikoita, mutta tuntui kuin ne olisivat vain sivuruokaa. Illalla söimmekin sitten juustoja, joulutorttuja ja suklaata.


Kolmannessa paikassa löytyi kaikkea. Tosin perhekkin oli niin suuri, että pitää löytyä kaikkea. Pöydässä meitä taisi olla yhteensä 11, joten montaa eri makuaistia löytyy. Kinkkua ja laatikoita oli tietenkin tarjolla, mutta niiden lisäksi oli lohta, joka taisi olla kaikkien suosiossa. Myöskin eri kaupan salaatteja (peruna, valkosipuli, punajuuri, rosolli yms.) ja silliä joka lähtöön. Taidan jopa tässä unohtaa suurimman osan.

JA sitten tietenkin meidän oma ruokailu kotona, jonka siis minä olen kyhännyt. Minä kun en tykkää sian lihasta kovin paljon, otan mielummin kalkkunaa. Syön melkein pelkästään porkkanalaatikkoa, joten muita laatikoita ei löytynyt. Tykkään hirveästi salaateista ja pienistä asioista joita siihen voi lisäillä.


Tältä näytti jouluinen ruokapöytämme, se näyttää itseasiassa aika köyhältä, saatoin tietenkin lisäillä sinne jotain. Tosin kahdelle ihmiselle ei tarvitse ruokaa ihan niin hirveän paljon :P


Tätä salaattia monet sanovat rosolliksi, tosin venäläiset tekevät sen hieman eritavalla ja paljon paremmalla tavalla, jonka reseptin äitinikin minulle opetti. Elikkä keittää n.3 punajuurta, 4 isoa perunaa ja 4 porkkanaa. Paloittelee ne pieniksi. Paloittelee suolakurkut ja sipulin sekaan. Sekoittaa. Antaa yön yli hautua, jotta maut yhdistyvät. (Kannattaa jääkaapissa peittää vaikka foliolla, ettei maku tartu kaikkeen muuhunkin ruokaan. Ja ennen tarjoilua lisää oliiviöljyä ja sekoittaa. Nam, hyvää tulee! Tätä rakastan, mutta perusrosollia en edes pysty syömään.


Nämä kaksi herkkua ovat myöskin hieman äidiltä inspiroituneena saadut. Elikkä marinadi. No nuo herkkusienet on ihan perus tölkkiherkkusieniä. Tykkään ostaa kokonaisia ja paloitella ne, koska silloin niistä saa juuri sellaiset kuin haluaa. Tottakai voi ostaa niitä paloja ja pääsee helpommalla. Sitten leikkaa hyvin monta kynttä valkosipulia ihan pienen pieneksi. Kaataa sekaan oliviiöljyä ja mausteita (mieluiten yrttejä) ja sekoittaa. Antaa yön yli seisoa jääkaapissa.
Valkosipulit on tehty suunnilleen samalla tavalla, tai siis lähinnä siellä on se öljy ja yrtit. Tosin niistä tuli todella vahvoja! Mutta herkkusienet ovat ainakin hyvin herkullisia!!

Tein tietenkin myöskin jälkiruokaa. Moccasuklaa/valkosuklaajuustokakkua ja marjaista valkosuklaapiirakkaa. Mutta niistä ei sitten tullutkaan kuvia, joten ehkä joku toinen kerta :)

Mikä on teidän suosikki jouluruokanne?

7 kommenttia:

Timantti kirjoitti...

Tulee ihan nälkä tätä postausta lukiessa! Minun jouluruokasuosikkini on varmaankin graavattu lohi.

Frezza kirjoitti...

Suosikkijouluruokani on ehdottomasti rosolli, ja söinkin sitä aikamoisen satsin jouluna :D

Emma kirjoitti...

Mä en hirveesti perusta jouluruuasta kun vege olen :) Laatikot ja herneet menee, mutta ei oikeen mikään muu.

Meillä on nyt pari vuotta ollu kaks kasvissyöjää joulupöydässä, niin meille tehdään aina soijapyöryköitä, jotka on tosi hyviä! Vaikka eivät ns. jouluruokaa olekaan :)

AA kirjoitti...

nuo ruuat näyttää niiin hyviltä!
ite tykkään sienisalaatista karjalanpaistiliemessä uitettuna :DD oonko friikki?

kullanmuru kirjoitti...

Timantti: minä en graavatusta lohesta pidä, mutta muuten lohesta, mieluiten savustetusta kyllä :D

Pretty girl: Se on hyvää, jos sen osaa tehdä oikein :)

Emma/pb: Minä syön ehkä vielä enemmän kasvisruokaa jouluna kuin muuten. Lihaa on vain tuo kalkkuna ja saattaa olla kalaa, mutta muuten lähinnä salaatteja yms. :)

A (Arblog): hmm.. en olekaan ikinä maistanut :D

Anonyymi kirjoitti...

Tänä vuonna mulle on maistunut jouluruoka parhaiten ikinä :D Kinkku on ainakin ihan järkyttävän hyvää, perunalaatikko myös ja lasken nyt lohenkin joulupöytään joten sekin on aika ykkösiä.

kullanmuru kirjoitti...

emma: mielestäni lohen pitäisi enemmänkin kuulua jouluruokaan, sehän on niin hyvääkin!! :D